5 najpogostejših vprašanj o zobnem kamnu

5 najpogostejših vprašanj o zobnem kamnu
5 najpogostejših vprašanj o zobnem kamnu

1. Ali se pri vsakem posamezniku lahko pojavi zobni kamen in zakaj nastane?

Zobni kamen ali trde zobne obloge nastanejo kot naravna posledica neučinkovitega in nezadostnega odstranjevanja mehkih zobnih oblog. Mehke zobne obloge tako obležijo na zobeh v njih pa se ščasoma nabirajo minerali iz sline, odpadle celice ustna sluznice, več vrst bakterij, itd… Predvsem minerali pripomorejo k temu, da mehke obloge zatrdijo. Sestava sline se od posameznika do posameznika rahlo razlikuje. Tako ima nekdo slino, ki vsebuje več mineralov in posledično hitreje več trdih zobnih oblog (še posebno ob izvodilih žlez slinavk).
Zobni kamen pa lahko nastane pri vsakem posamezniku neglede na sestavo sline, pomebna je le temeljita ustan higiena.

2. Kako lahko sami prepoznamo, da imamo zobni kamen?

Zobni kamen se najhitreje pojavi na zadnji strani spodnjih sekalcev in pa v področju prvih stalnih kočnikov (na mestih izvodil žlez slinavk). Je kredasto bele do bledo rumene barve, včasih pa tudi rjavo zabarvan. Barva je odvisna predvsem od načina življenja, navad in razvad posameznika. Pri osebi, ki recimo popije in poje veliko hrane, ki vsebuje tanine (rdeče vino, kava, pravi čaj, granatno jabolko, kaki, prekajena hrana…) in pokadi še kakšno cigareto, bodo ta zabarvanja veliko bolj izrazita, kot pri osebi, ki teh navad/razvad nima.
Dober indikator za prepoznavo trdih zobnih oblog oz. zobnega kamna je tudi jezik, s katerim najhitreje začutimo, da površine naših zob niso več gladke.

3. Kdaj se po navadi zobni kamen prvič pojavi?

Otroku pri okoli šestih mesecih izraste prvi zobek, takrat je čas, da pričnemo s pravilno ustno higeno. Zobek ščetkamo s primerno zobno ščetko, pa čeprev je samo en in navkljub dejstvu, da ni stalnik. Med prehranjevanjem se tako pri otroku, ki ima v ustih en mlečnik, kot pri odraslem človeku, ki ima 32 stalnih zob nabirajo mehke zobne obloge. Seveda ne v istem obsegu, saj je to odvisno od vrste in količine zaužite hrane, pa vendar…
Najbolje bi torej bilo, da do pojavnosti zobnega kamna sploh ne bi prišlo, saj to lahko preprečimo z rednim in pravilnim čiščenjem.

4. Kako poteka odstranjevanje zobnega kamna?

Zobni kamen se praviloma profesionalno odstrani v zobozdravstveni ordinaciji, kjer to opravi za to usposobljena oseba, zobozdravnik ali ustni higienik. Odstranjevanje v sodobnejših ordinacijah poteka z ultrazvokom. To je naprava z nastavkom (poznamo jih več vrst), ki niha z ultrazvočno hirostjo, da pa zoba ne bi pregreli nastavek hladi voda. Ultrazvok pod določenim kotom naslonimo na zobni kamen in ga tako sistematično odluščimo. Nad nivojem dlesni se uporabljajo tudi ročni inštrumenti, ki jih imenujemo srpi, pod nivojem dlesni pa ločimo med več vrstami kiret (inštrumenti, ki so lahko posebej prilagojeni za točno določene površine zoba). Po končanem postopku odstranjevanja je potrebno vse površine, ki smo jih očistili kar najbolje zagladiti, saj s tem preprečimo ali vsaj odložimo ponovno nalaganje zobnih oblog. Metod za glajenje površin je več, od različnih neinvazivnih vrst peskanj, do poliranja z raznimi trekci, gumicami in diski…

5. Kakšne so možne posledice, če zobnega kamna oz. trdih zobnih oblog ne odstranimo?

Zobni kamen je po svoji zgradbi oz. površini porozen (luknjičast) in hrapav, kar pomeni, da omogoča bakterijam in njihovim produktom zelo dobre pogoje za življenje in delovanje. Pomembno je poudariti, da, ko enkrat pride do nastanka zobnega kamna, ga sami doma ne moremo odstraniti in je potreben obisk zobozdravstvenega strokovnjaka. Na mestu, kjer se zobni kamen ustvari je v prvi vrsti prizadeta dlesen (vneta). Kasneje, če se zobnega kamna ne odstrani ta počasi nadaljuje svojo pot od krone proti korenini zoba na svoji poti odmika dlesen, uničuje obzobna tkiva ter kost in povzroča slab ustni zadah. Tako prizadet zob v končni fazi izgubi vso oporo, pride do majavosti in kasneje do izgube zoba.

 

2016-10-02-10-55-06