BELJENJE ZOB- kar morate vedeti

BELJENJE ZOB- kar morate vedeti
BELJENJE ZOB- kar morate vedeti

Živimo v svetu, kjer je videz pomemben. V interakciji z ljudmi okoli nas uporabljamo okoli 65% nebesedne komunikacije, kar pomeni da si sogovornik o nas ustvari sliko, ki je po večini sestavljena iz tega kar vidi. Glavno orodje medsebojnega sporazumevanja je obraz in s tem naš pogled, glas, usta, mimika… Lep, samozavesten izgled naših zob je pomemben tako v zasebnem kot poslovnem življenju.

Lahko bi rekli, da v zadnjih letih, tudi pri nas prepoznavamo povečano povpraševanje po estetskih posegih v ustni votlini (ki sledijo Ameriškim smernicam) med katere sodi tudi beljenje zob.

Tudi sami razmišlajte o beljenju vaših zob? Za vas odgovarjamo na nekaj najpogostejše zastavljenih vprašanj:

 

Zakaj zobje potemnijo, spremenijo bravo?

Razlogov za to je več. V osnovi poznamo zunanja in notranja zabarvanja. Zunanja so pogosto posledica uživanja hrane in pijače, ki vsebujejo intenzivna barvila (tanine) in razvad kot je naprimer kajenje. Jemanje različnih zdravil: antihistaminikov, antipsihotikov, zdravil za visok pritisk in nekaterih antibiotikov (tetraciklin, doksiciklin), ki pri otrocih v fazi, ko se zobje še formirajo lahko povzročijo zabarvanje stalnih zob v kasnejši odrasli dobi. Poškodbe zob, kot so udarci, padci in druge nezgode lahko pripeljejo do notranjih sprememb zoba – zobnega živca, ki ob odmrtju potemni in posledica je temnejša zobna struktura. Tudi starost je lahko razlog za temnejši izgled zob, saj se zunanja površina zoba- sklenina z leti tanjša in obrablja, vedno bolj do izraza pa prihaja spodnja bolj rumenkasta in mehkejša plast- dentin.

 

Kako deluje beljenje zob?

Pri postopku beljenja se v večini primerov uporablja belilno sredstvo različnih koncetracij (hidrogen peroksid ali karbamid peroksid). Ta belila prodrejo v zobno strukturo in madeže razgradijo do te mere, da zobje izgledajo svetlejši. Uspeh beljenja zob je odvisen od vrste in jakosti zabarvanj različnih zobnih struktur, zato svetujemo, da se pred posegom o tem dobro pogovorite s strokovnjakom ( vašim zobozdravnikom ali ustnim higienikom).

 

Ali beljenje zob deluje na vse zobe?

Ne. Beljenje zob ne deluje na zobe, ki imajo prevleke, luske, plombe in ostale fiksno ter snemno protetične nadomestke.

 

Kakšni so lahko stranski učinki beljenja zob?

Postopek beljenja zob ali njegov nadzor naj opravi za to usposobljen strokovnjak. Tako se možnost neželenih stranskih učinkov (poškodb zob- sklenine in dlesni), ki lahko vodijo k resnim zapletom, močno zmanjša. Najpogostejši stranski učinek je preobčutljivost zob, ki je v večini primerov kratkotrajna in se ob primernem postopanju hitro povrne v začetno stanje.

 

Koliko časa bodo rezultati beljenja vidni?

Rezultati beljenja so vidni nekje do treh let. Vse skupaj pa je odvisno od posameznikovih življenskih navad in razvad.

 

Kakšne postopke beljenja poznamo?

Ko govorimo o profesionalnem beljenju zob po navadi govorimo o dveh oblikah: beljenje zob v ordinaciji- ob stolu in beljenje zob doma- s postopkom in griznimi šablonami, ki jih pripravi strokovnjak.

 

Za beljenje ob stolu (v ordinaciji) je po navadi potreben en sam obisk. Mehka tkiva in dlesni se zaščiti s posebnimi sredstvi (zaščitnimi geli, tamponi in gumijastimi opnami). Zobe se premaže z belilnim sredstvom in njegov učinek pospeši s posebno lučko ali lasersko svetlobo. Zobe so lahko tako ob enem obisku svetlejši za do šest odtenkov.

 

Pri postopku beljenja zob doma, pa se pacientu v ordinaciji izdela posebno grizno šablono (ki je individualno prilagojena). Na šablono pacient vsak večer 7- 14dni (odvisno od jakosti zabarvanaja zob in moči belilnega gela) na mesto vsakega zoba nanese za riževo zrno belilnega gela in pusti učinkovati čez noč.

 

Pomembno je poudariti, da je za postopek beljenja primerna oseba, ki ima sanirano zobovje, zdrave dlesni in obzobna tkiva in ji sistemsko zdravje to dopušča.

 

Kako pa je z zobnimi pastami, ki obljubljajo belilni učinek?

Na trgu je na voljo kar nekaj belilnih zobnih past. O primerni izbiri priporočamo posvet s strokovnjakom (ustnim higienikom ali zobozdravnikom). V osnovi je pomembno, da si z uporabo takšne zobne paste ne povzročimo nepopravljive škode . Potrebno je paziti na vsebnost in koncetracijo belilnih sredstev in velikost abrazivnih delcev, ki mehansko odstranjujejo madeže, lahko pa tudi poškodujejo samo površino sklenine zoba.

 

Vsekakor svetujemo, da se o vaših željah, pričakovanjih in potrebah posvetujete s strokovnajkom. Vodilo naj bi bilo, od manj invazivnih postopkov k bolj invazivnim in ne obratno! Tako je včasih dovolj že samo odstranjevanje trdih oblog, peskanje in/ali poliranje zob.