PESKANJE ZOB

PESKANJE ZOB
PESKANJE ZOB

Peskanje zob spada v področje zobozdravstvene preventive, ki ga opravlja ustni higienik ali zobozdravnik. Je eden od načinov odstranjevanja madežev ter trdih in mehkih oblog z zobne površine. Mešanico zraka, prahu in vode, s pomočjo inštrumenta, ki mu pravimo peskalnik pod določenim kotom usmerimo proti zobu. Sam postopek je za pacienta neboleč, okus pa sladko slan. Ob pravilni izvedbi postopek ne poškoduje zob in obzobnih tkiv. Pacientu namestimo zaščitna očala, preko obraza pa bombažno masko, ki prepreči morebitne nevšečnosti (madeže na obleki, draženje oči zaradi prahu…)

 

Prednosti peskanja zob:

  • odstrani zobne obloge in pomaga pri preprečevanju nastanka vnetnih sprememb
  • odstrani madeže s površine zob (kadilske obloge, zabarvanja zaradi hrane in pijače, različnih zdravil in prehrambenih nadomestkov)
  • preprečuje nastanek vnetij ob fiksnoprotetičnih nadomestkih in implantatih, ter s tem podaljšuje njihovo življensko dobo
  • pomaga pri preprečevanju nastanka kariesa
  • očisti fisure (brazde na zgornji površini zadnjih zob) in jih po potrebi pripravi na nadaljne postopke (zalitja)
  • služi kot predpriprave zob za nadaljne postopke (ortodontsko zdravljenje, izdelava protetičnih nadomestkov…)

 

Po samem postopku peskanja zob je priporočljivo, da se pacient naslednjih 24ur vzdrži uživanja hrane in pijače, ki vsebujejo močnejša barvila (rdeče vino, kava, pravi čaj, prekajena hrana, granatno jabolko, borovnice…) in razvad kot je kajenje.

Učinek peskanja zob je opazen nekje do enega leta, odvisno od navad in razvad posameznika.