Vas muči slab ustni zadah? Naj vam pomagamo…

Vas muči slab ustni zadah? Naj vam pomagamo…
Vas muči slab ustni zadah? Naj vam pomagamo…

Pojav, ki ga sami dostikrat niti ne zaznamo. Greni življenje ljudem, s katerimi smo v neposrednem kontaktu in pogosto tudi nakazuje na morebitne zdravstvene težave. Slabemu ustnemu zadahu strokovno rečemo halitoza. Je posledica slabih higienskih navad ali pa pokazatelj drugih zdravstvenih težav. Lahko se izboljša, največkrat pa poslabša z vnosom različne hrane in nezdravimi življenskimi razvadami.

 

Kako razvade vplivajo na pojav slabega ustnega zadaha?

Slaba ustna higiena privede do zastajanja oblog v medzobnih prostorih, na jeziku in ob robu dlesni. To omogoči dobre pogoje za razmnoževanje bakterij, posledica je slab ustni zadah. Ustna vodica z antibakterijskim učinkom lahko pripomore k zmanjšanju bakterij ( NI pa nadomestilo za ščetkanje zob).

Ostanki hrane in bakterije, lahko povzročijo slab ustni zadah tudi na zobnih protezah, kadar niso pravilno očiščene. Pomemno je redno in temeljito čiščenje pod protetičnimi nadomestki (mostički, proteze) in v okolici zobnih vsadkov, ter ob snemnih in fiksnih zobnih aparatih. Na teh mestih hrana in plak najbolj zastajata in povzročata (med drugim) slab ustni zadah.

Kajenje ali drugi načini uživanja tobačnih izdelkov, prav tako povzročajo slab ustni zadah, zabarvanja zob, okrnjeno sposobnost okušanja in dražijo obzobna tkiva.

 

Katere zdravstvene težave so lahko povezane s slabim ustnim zadahom?

Stalen ustni zadah in slab okus sta lahko opozorilna znaka parodontalne bolezni in bolezni dlesni. Pogosto so vzrok tudi slabo prilagajoči protetični nadomestki (prevleke, mostički…), razna vnetja, zobni karies, suha usta (kserostomia) in prisotnost trdih in mehkih zobnih oblog. Bolezni, ki niso vezane zgolj na ustno votlino pa ravno tako povzročajo slab ustni zadah so lahko še: pljučnica, sinusne infekcije, diabetes, želodčna kislina (refluks), bolezni jeter in ledvic…

 

Kako lahko preprečimo slab ustni zadah?

  1. Redna in pravilna ustna higiena (ne pozabimo jezika)
  2. Redni pregledi pri osebnem zobozdravniku in ustnem higieniku
  3. Opustitev razvad kot so kajenje, pitje žganih pijač (izsušijo usta)…
  4. Pitje vode- usta ohranimo vlažna in tako bolj odporna
  5. Pozornost pri izbiri hrane

 

Naj bo ZDRAV nasmeh del vsakdana! :)