Žvečilni gumi: DA ali NE?

Žvečilni gumi: DA ali NE?
Žvečilni gumi: DA ali NE?

Žvečilni gumiji so v človeški kulturi prisotni že vse od starih Grkov, ki so iz dreves pridobivali smolo in jo uporabljali, kot osveževalec okusa in prikrivanje neprijetnega ustnega zadaha (v Indiji in Perziji pa so takšno smolo uporabljali tudi kot plombirni material za kariozne zobe).
Danes imamo skoraj na vsakem koraku pestro izbiro žvečilnih gumijev.

Kako sama uporaba žvečilnega gumija vpliva na naše telo?

V trenutku, ko žvečilni gumi položimo v usta naši možgani dobijo signal in vklopi se prebavni sistem. Žleze slinavke pričnejo s pospešenim izločanjen, izločati pa se začnejo tudi ostali “sokovi”, ki kasneje v sistemu pomagajo pri razgradnji hrane. V resnici pa gre za prevaro, saj nobeno hranilo ne prispe do prebavnega trakta.

Kako pa vse skupaj vpliva na zobe, čeljustni sklep in zdravje ustne votline nasploh?

Študije so pokazale, da lahko žvečenje žvečilnega gumija med opravljanjem različnih nalog pripomore k našim kognitivnim sposobnostim.
Njegova uporaba (predvsem po hranjenju) je priporočljiva. S spodbujanjem izločanja sline hitreje povrne pH vrednost v ustih na normalno raven in s tem zmanjša verjetnost za nastnek kariesa (seveda je pogoj, da žvečilni gumij ne vsebuje sladkorja).
Pri pacientih s težavami v čeljustnem sklepu pa uporaba žvečilnega gumija ni priporočljiva saj lahko stanje še poslabša, kar lahko privede do glavobola, bolečine in okrnjene funkcije sklepa, včasih pa tudi do njegovega zaklepa.

NASVET: Žvečenje žvečilnega gumija NI nadomestilo za umivanje zob. Svetujemo uporabo žvečilnih gumijev, ki ne vsebujejo sladkorja in umetnih sladil (aspartam). Sorbitol, ksilitol in mannitol so najpogostejši predstavniki “zdrave” alternative sladkorju. Ksilitol pa poleg funkcije sladila učinkovito deljue tudi proti nastanku zobnega kariesa.
Svetuje se zmerna uporaba, saj ob večjih količinah (več kot 15g/dan, primer: 1 ževčilni gumij= cca. 0,7- 1g ksilitola), lahko ta sladila učinkujejo kot diuretik in odvajalo.

Ker je ZDRAV nasmeh PAMETNA izbira! 😉